IGM Zagorje, d.o.o.

Politika zasebnosti

Zgodovina

IGM Zagorje - zgodovina1 IGM Zagorje - zgodovina2

• Pridobivanje apna ima v Zagorju bogato tradicijo, saj segajo začetki te dejavnosti daleč nazaj v preteklost. 1804 je v Zagorju pričela delovati erarna apnenica skupaj z erarno opekarno.

• O razsežnostih industrije gradbenih materialov govori tudi spis Petra Grosa iz leta 1889, kjer je v kratki omembi zapisal, da se v treh velikih opekarnah mnogo opeke za prodajo nažge, in je 13 zidanih apnenic, v kateri večji del celo leto in dan apno za izvoz v druge kraje žge.

• V prvem desetletju prejšnjega stoletja je pridobivanje apna doživelo gospodarski vzpon, kar se je kazalo v zidanju novih peči. V industrijo pa so vstopali novi podjetniki. Poleg rudnika so bili večji apneničarji še Andrej Maver, katerega apnenice je kasneje kupil Ivan Taufer, Franc Weinberger in njegovi nasledniki, Ivan Šink in za njim Birollovi.

• Apnene peči so stale na levem bregu potoka Medija. To so bile poljske peči, ki so bile zakopane v zemlji. Žganje je potekalo na star način. V peč so naložili gorivo in apnenec, peči pa so zaprli in pustili le odprtine za zrak. Apno se je v peči žgalo 8 do 10 dni. Počakali so, da se je peč ohladila in jo nato izpraznili ter ponovili postopek. V takšnih pečeh so se žgali večji kosi apnenca, pa tudi apno je bilo bolj kvalitetno. Na začetku so peči kurili z lesom, kasneje pa so ga začeli kuriti z drobnim premogom. Le-tega so kurili na vodoravnih rešetkah, ker so bile peči še nizke.

• Trboveljska premogokopna družba je med obema vojnama, leta 1937, zgradila štiri peči jaškastega tipa.

• Weinberger je apno proizvajal tudi še po vojni, vse do leta 1948, ko sta bili peči nacionalizirani. Istočasno pa so bile nacionalizirane tudi Cementnine.
Obe dejavnosti skupaj pa sta odtlej delovali kot družbeno podjetje pod novim nazivom IGM - Industrija gradbenega materiala Zagorje ob Savi.

6. jaškovna peč po dograditvi (1956)

• Leta 1958 se je združila tudi proizvodnja apna. Bivši dve Weinbergerjevi peči z obratom Cementnine v Kisovcu in rudniške peči. Novo formirano podjetje je privzelo naziv IGM - Industrija gradbenega materiala Zagorje in tako postalo največji apneničarski obrat v takratni Jugoslaviji.

• Leta 1961 je bila v Zagorju zgrajena 1. hidrarna.

• Stare peči z odprtimi kurišči so imele majhno zmogljivost, pa tudi visoko porabo toplotne energije. Zato so jih nadomestili z najsodobnejšo tehnologijo peči za proizvodnjo apna, po zahodnonemškem sistemu obročasto-jaškastih peči Warmestelle Steine und Erden. Peči 2x150 t/dan s spremljajočimi objekti so dogradili leta 1971.

• Leta 1976 je bila zgrajena peč kapacitete 300 t/dan, hkrati pa je bila ustavljena proizvodnja apna v 6 starih pečeh.

• Istočasno so potekala tudi investicijska dela v kamnolomu Lipovica.

• V osemdesetih letih so težave pri preskrbi z energenti in reprodukcijskimi materiali ter visoka inflacija prizadele gospodarske družbe, ravno tako IGM Zagorje. Podjetje je zašlo v krizo.

• Leta 1995 je podjetje postalo delniška družba IGM ZAGORJE, d.d..

• V letu 2000 je podjetje uspešno izpeljalo sanacijo pod vodstvom sedanjega direktorja. Prekinili so obdobje izgube in končno pričeli poslovati z dobičkom.
Leta 2001 so registrirali invalidsko družbo, kamnolom v Lipovici z vsemi objekti pa oddali v najem zasebniku. Podjetje je poslovno leto zaključilo dobičkonosno.

• Tudi naprej se nadaljuje uspešno poslovanje. Podjetje izvaja napovedano tehnološko posodabljanje in ekološko sanacijo tovarne, ki je ocenjena na približno osem milijonov evrov.

• 2. 11. 2005 se je družba preoblikovala iz delniške družbe v družbo z omejeno odgovornostjo - IGM ZAGORJE, d.o.o..

template joomla 1.7
Z brskanjem po nasi spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piskotke, ki so namenjeni vasi boljsi uporabniski izkusnji na nasi spletni strani. S klikom na desni gumb, potrjujete naso politiko piskotkov in se strinjate z uporabo piskotkov.